[email protected] 080 12 03 BreastScan

Otroška skolioza

Otroška skolioza je stanje, ki prizadene hrbtenico, kjer pride do stranskega ukrivljanja, ki običajno oblikuje obliko črke “S” ali “C”. To stanje lahko prizadene otroke v različnih starostnih obdobjih in zahteva pravočasno prepoznavanje in zdravljenje za preprečevanje resnih zdravstvenih zapletov v kasnejšem življenju.

To ni bolezen, temveč posledica različnih nepravilnosti in bolezenskih procesov.  Največkrat vzrok za nastanek otroške skolioze ni znan, zato jo uvrščamo med idiopatske bolezni.

Vrste otroške skolioze

Skolioze se pojavljajo večinoma v otroškem obdobju. Ocenjuje se, da ima otrok  skoliozo, če je ukrivljenost hrbtenice večja od 10°, to približno 2 % vseh otrok. Približno 10 % teh otrok potrebuje operativno zdravljenje. Pogosteje obolevajo deklice in sicer v razmerju 10:2. Velikokrat se skolioza lahko poslabša z rastjo otroka.

Skolioza pri otrocih se lahko pojavi v več oblikah, odvisno od starosti otroka:

1. Kongenitalna: Pojavi se zaradi nepravilnosti v razvoju vretenc med fetalnim razvojem.

2. Infantilna idiopatska: Pojavi se pri otrocih, mlajših od treh let.

3. Juvenilna idiopatska: Pojavi se pri otrocih, starih od 3 do 10 let.

4. Adolescentna idiopatska: Najpogostejša oblika skolioze, ki se pojavi pri mladostnikih med puberteto v fazi rasti.

Vzroki in dejavniki tveganja

Natančen vzrok za večino primerov skolioze ni znan, vendar pa obstajajo nekateri dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za razvoj skolioze:

• Genetski dejavniki: Skolioza se lahko pojavlja v družinah.

• Nevromuskularne bolezni: Stanja, kot so cerebralna paraliza ali mišična distrofija, lahko prispevajo k razvoju skolioze.

• Razvojne napake: V kolikor so prisotne nepravilnosti v razvoju vretenc ali hrbtenjače.

Simptomi in prepoznavanje

Simptomi skolioze so lahko subtilni in jih starši ali skrbniki pogosto spregledajo, dokler ni stanje že precej napredovalo. Redni zdravstveni pregledi in sistematski pregledi v šolah so ključnega pomena za zgodnje odkrivanje skolioze. Nekateri značilni znaki vključujejo:

• Neravna ramena ali boki.

• Ena lopatica, ki je bolj izbočena od druge.

• Neenakomerno dolge noge.

• Vidna ukrivljenost hrbtenice.

Diagnostika

Za diagnozo skolioze se običajno uporablja kombinacija kliničnega pregleda in slikovne diagnostike:

• Klinični pregled: Zdravnik pregleda otrokovo hrbtenico, medtem ko otrok stoji in se skloni naprej.

• Rentgenske slike: Najpogostejša metoda za potrditev diagnoze in določitev resnosti ukrivljenosti hrbtenice.

Zdravljenje

Zdravljenje skolioze je odvisno od resnosti ukrivljenosti hrbtenice in starosti otroka. Možnosti zdravljenja vključujejo:

1. Opazovanje: Pri blagih oblikah skolioze se pogosto priporoča redno spremljanje z rednimi pregledi in rentgenskimi posnetki.

2. Opornica oziroma steznik: Pri zmernih oblikah skolioze lahko zdravnik priporoči nošenje posebnega steznika (opornice) za preprečevanje nadaljnjega poslabšanja ukrivljenosti.

3. Manualna terapija: Pomaga pri krepitvi mišic hrbta in izboljšanju drže.

4. Kirurški poseg: V hudih primerih skolioze, ki se še naprej poslabšuje kljub drugim oblikam zdravljenja, je lahko potrebna operacija za poravnavo in stabilizacijo hrbtenice.

Zaključek

Otroška skolioza je stanje, ki zahteva pravočasno prepoznavanje in ustrezno zdravljenje za preprečevanje resnih zapletov. Starši, skrbniki in zdravstveni delavci morajo biti pozorni na zgodnje znake skolioze in po potrebi ukrepati. S pravilnim pristopom in zdravljenjem lahko otroci s skoliozo živijo polno in aktivno življenje.

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem