[email protected] 080 12 03 BreastScan

Bolečine v rami

Ramenski sklep je zaradi svoje anatomije najbolj gibljiv sklep v človeškem telesu. Sestavljen je iz treh kosti: glave nadlahtne kosti, ponvice lopatice in ključnice. Stabilnost in gibljivost zagotavljajo številne mišice in vezivno tkivo, med katerimi so najbolj pomembne subscapularis, infraspinatus in supraspinatus oziroma, ki jih poimenujemo s skupnim izrazom rotatorna manšeta. Notranji del sklepa je sestavljen iz siniovalne membrane, ki proizvaja siniovalno tekočino in omogoča gibljivost in prehranjevanje sklepa.

Poznamo številne vzroke za bolečine v rami, med katerimi so najbolj pogosti:
1. tendinitis rotatorne manšete ali burzitis – gre za vnetje, ko se kite rotatorne manšete ujamejo pod kostno območje v ramenu. Pogosto pride do vnetja in poškodbo tkiv.
2.  kalcinacija oziroma kalcinacijski tendinitis – pojavi se, ko se v tetivi rotatorne manšete pričnejo nalagati kalcijevi kristali in poleg bolečin pride tudi do omejenega gibanja.
3. sindrom zamrznjene rame oziroma adhezivni kapsulitis – za to stanje je značilna togost in bolečina v ramenskem sklepu. Pogosto se sindrom zamrznjene rame zamenjuje s kalcinacijo, glavna razlika je, da se kalcinacijski tendinitis v primerjavi z zamrznjeno ramo pojavi nenadoma, omejeno pa je le gibanje v eni ravnini.
4. posledice obrabnih sprememb– stanje nastopi kot posledica degeneracije kot na primer artritis, arrtoza
5. poškodbe – predvsem poškodbe mehkih tkiv, rotatorne manšete, izpah rame, SLAP lezija,
6. utesnitveni sindrom rame (impingment) – prihaja do draženja mehkih tkiv med kostnimi strukturami v rami
7. bolečinske oziroma prožilne točke (trigger points)

Obstajajo številni zelo različni simptomi, na katere moramo biti pozorni:
 – bolečine v rami;
lahko nastopi zgolj ob premikanju roke ali pa je bolečina konstantna. Prav tako je lahko bolečina bolj intenzivna ponoči.
 – bolečine v roki;
ta bolečina ima lahko vzrok v spremembah vratne hrbtenice ali izvira iz rame. Poleg bolečin v roki lahko občutimo zmanjšano moč, otopelost in mravljinčenje.
 – omejena gibljivost; rame ne moremo premikati v vseh smereh, težave imamo tudi pri dvigovanju roke.
 – škrtanje oziroma škripanje med premiki rame;
to lahko kaže na spremembe v sklepu.
– občutljivost in oteklina
– mišična šibkost;
pojavi se lahko slabša moč v roki, kar opazimo pri težavah z dvigovanjem ali zadrževanjem roke v vodoravnem položaju.

Kaj lahko v primeru boleče rame storimo sami?

Pri bolečinah v ramenskem sklepu je v prvi vrsti pomembna razbremenitev. To lahko storimo s posebnimi vajami, npr. s kroženjem v vse smeri, pravilno držo, ergonomskim delovnim okoljem, izogibanju pretiranim enostranskim ponavljajočim gibanjem, predvsem z obremenitvami rok nad glavo.

Kdaj obiskati zdravnika?

Zdravniško pomoč je potrebno poiskati v primeru poškodbe ali nenadne ostre bolečine, ki kljub počitku ne pojenja. Prav tako potrebujete obiskati zdravnika, če občutite izgubo moči v roki.
Za uspešno zdravljenje je najbolj pomembna postavitev pravilne diagnoze. Večino stanj lahko odpravimo konzervativno, med katerimi manualne tehnike veljajo za klinično najbolj uspešno metodo. Določene vrste poškodb ali stanj zahtevajo zdravljenje s protivnetnimi in protibolečinskimi zdravili, tista najzahtevnejša pa operativni poseg.

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem