[email protected] 080 12 03 BreastScan

Sindrom teniškega ali golf komolca

Sindrom teniškega oziroma golf komolca s strokovnim izrazom imenujemo lateralni epikondilitis. Gre za bolečino, ki jo občutimo na zunanji strani komolca pri aktivnostih, ki zahtevajo močno prijemanje in dvigovanje. Vzrok so preobremenjene mišice v tem delu roke.

Nikakor ni nujno, da za diagnozo epikondilitisa igrate tenis ali golf. Vzrokov za nastanek bolezni je več, najpogosteje pa se pojavijo kot posledica težkih fizičnih del, dvigovanju težkih bremen, ponavljajočih se gibov (npr. glasbeniki, frizerji, finomehaniki, zobozdravniki, dolgotrajna uporaba računalnika).

Bolečina se pri epikondilitisu stopnjuje postopoma in je v večini primerov enostranski, v dominantni roki. Vzrok je ponavljajoče se prijemanje oz. zadrževanje zapestja v iztegnjenem položaju, ko je dlan obrnjena navzdol in komolec pokrčen. Zaradi neustreznega položaja prihaja do preobremenitve mišic iz skupine iztegovalk zapestja, kar se lahko kaže v mikroskopskih poškodbah mišic in narastiščih tetiv. Zaradi preobremenitve lahko občutimo bolečine tudi pri lažjih vsakodnevnih opravilih kot so držanje skodelice, pisanje, itd. Težave lahko trajajo več tednov ali celo let.

Kako zdravimo epikondilitis?

Proces zdravljenja je lahko dolgotrajen in zahteva veliko sodelovanje pacienta, saj je potreben odmik od vsakodnevnih ponavljajočih se aktivnosti, ki so privedle do stanja. Prvotno je potrebno prepoznati in določiti gibe, ki sprožajo bolečino in se jim izogniti oz. opravila, ki zahtevajo te gibe, pričeti izvajati na drugačen način, z drugim gibalnim stereotipom. Glavna faza je raztezanje skrajšanih mišic in krepitev skupine mišic, ki le-te lahko rezbremenijo. Klinično najbolj uspešna metoda za raztezanje kritične skupine mišic so izbrane manualne tehnike, predvsem mobilizacija. Dodatno učinkovitost in skrajšan čas zdravljenja omogočajo tudi kineziološki trakovi.

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem