[email protected] 080 12 03 BreastScan

Sindrom zamrznjene rame

Sindrom zamrznjene rame poimenujemo bolečino v ramenskem sklepu, ki napreduje. Načeloma gre za vnetje sklepne ovojnice, zaradi katerega se v mehkih tkivih naredijo brazgotine, ki zmanjšajo gibljivost in povzročajo bolečine. V ramenskem sklepu se zmanjša nivo sinovalne tekočine, ki skrbi za gibljivost. Znajdemo se v začaranem krogu: zaradi bolečin ramenski sklep ne razgibavamo, brazgotinjenje napreduje in bolečine se povečujejo.

Poznamo dve fazi sindroma zamrznjene rame:
1. faza: rama postaja manj gibljiva, bolečina se pojavi ob premiku roke, bolečina je prisotna predvsem ponoči.
2. faza: bolečina postaja bolj izrazita, tudi čez dan, čutimo jo ob vsakem gibu, gibljivost roke v ramenskem sklepu je zelo slaba ali pa je ni mogoče premikati.

Kako pride do zamrznjene rame?

Poznamo več vzrokov, zaradi katerih pride do zamrznjene rame, ki so velikokrat med seboj povezani.  Zelo pogosto se zgodi, da natančnega vzroka ni mogoče ugotoviti, obstajajo pa nekateri dejavniki, ki povečujejo tveganje:
– ženske med 40. in 60. letom so bolj nagnjene k razvoju te bolezni zaradi hormonskih sprememb in povečanim tveganjem za osteoporozo
– pri preobremenitvah in ponavljajočih se gibih, ki lahko povzročijo mikropoškodbe tkiva in vodijo do vnetja (npr. artritis, tendinitis, burzitis, poškodbe rotatorne manšete)
– po dolgem mirovanju roke (npr. v mavcu ali opornici) pride do atrofije v mišicah in spremembe v ramenskem sklepu
– sladkorna bolezen ali kap, ki zmanjša ali onemogoča gibanje roke

Simptomi in zdravljenje

Pri zamrznjeni rami čutimo ostro bolečino v obliki zbadanja ob vsakem gibu. Bolečina je lahko izredno močna, roke ne moremo dvigniti samodejno, temveč samo s pomočjo druge roke. Močna bolečina lahko traja dlje časa in postane kronična. Zakrčenost in otrdelost sklepa lahko povsem onemogoča premikanje roke. Težave, ki spremljajo sindrom zamrznjene rame lahko trajajo od nekaj mesecev do več let. Zdravljenje je odvisno od faze bolezni, zato je priporočljivo, da ne čakamo predolgo, ko bolečina že postane kronična.

Obisk zdravnika je potreben, ko začutite bolečine v rami ob vsakem gibu že vsaj 2-3 tedne. Prav tako je potrebna zdravniška pomoč, kadar opazite, da prihaja do zmanjšane moči v roki. Zdravnik bo s pomočjo testiranja preveril gibljivost sklepa in vam priporočal nadaljnje ustrezno zdravljenje.

Tehnike manualne medicine veljajo za eno najbolj učinkovitih metod zdravljenja v zgodnjih fazah. Pri izrazitih spremembah se priporočajo kortikosteroidne injekcije v ramenski sklep, ki zmanjšajo bolečino in izboljšajo gibljivost V redkih primerih je edina izbira operativni poseg po artroskopski tehniki.  

Kaj lahko storite sami?

V kolikor bolečina ni izrazito močna in stalna, lahko poskusite z razgibavanjem rame, vendar pazite na pravilno izbiro in izvajanje vaj. Pomembno je tudi število ponovitev. Vaje izvajajte le do praga bolečine. V kolikor ob izvajanju čutite bolečino, vaje za vas niso priporočljive. Z napačno izbiro vaj namreč lahko naredite več škode kot koristi. Pazite, da na boleči rami ne spite ali se naslanjate nanjo, četudi ob tem ne čutite bolečin.

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem