[email protected] 080 12 03 BreastScan

Ko zagrabi išias

Išias je stanje, ki lahko povzroči hudo nelagodje in bolečino v spodnjem delu hrbtenice in seva v noge. Veliko odraslih se vsaj enkrat v življenju sooči z išiasom. Najpogosteje »zagrabi« odrasle ljudi v srednjih letih, skoraj nikoli pa pred 20. letom. Išiasni živec je najdaljši in najdebelejši živec v človeškem telesu in je sestavljen iz posameznih živčnih korenin. Izhaja iz ledvenega in križnega dela hrbtenjače in poteka preko zadnjice po celotni nogi, do nožnih prstov. Simptomi se pojavijo, ko je živec vnet ali stisnjen blizu svojega izvora.

Ta pogosta težava lahko močno vpliva na vsakdanje življenje posameznika, vendar je s pravilnim razumevanjem vzrokov, simptomov in možnosti zdravljenja mogoče upravljati z njo. Simptomi išiasa se lahko razlikujejo od blage do hude bolečine, otrplosti in šibkosti. Najbolj pogosti simptomi vključujejo bolečino v spodnjem delu hrbta, ki se lahko razširi v zadnjico in noge, otrplost ali mravljinčenje vzdolž poti išiasnega živca in šibkost v nogah, kar oteži hojo. Po navadi bolečina seva le v eno nogo, le redko seva v obe.

Razlogi za išias:
Išias lahko nastane zaradi več razlogov, med katerimi so hernija diska, spinalna stenoza, mišični krči ali spondilolistezis.
1. Hernija diska: ko se notranji del diska, ki obdaja hrbtenico, izbije iz svoje normalne pozicije, lahko pritiska na  živec ishiadicus. Hernija diska je najpogostejši vzrok išiasa.
2. Spinalna stenoza: zoženje prostora v hrbtenici lahko povzroči stiskanje išiasnega živca, kar vodi v bolečino.
3. Spondilolisteza: ta pogoj se pojavi, ko se en vretenc premakne naprej glede na sosednje vretence, kar lahko pritiska na išiasni živec.
4. Mišični krči: včasih lahko napetost ali krči mišic v spodnjem delu hrbta povzročijo pritisk na išiasni živec.

Kaj storiti, ko »nas zagrabi«?
Če vas muči išias, si vzemite čas za počitek. Omejite dejavnosti, ki bi lahko poslabšale bolečino, in se izogibajte dvigovanju težkih predmetov. Včasih lahko že nekaj dni počitka pomaga zmanjšati vnetje in bolečino.

Če se bolečina ali simptomi poslabšajo ali ne izboljšajo, se posvetujte z zdravnikom ali specialistom za hrbtenico, da prejmete ustrezno zdravljenje in nasvete glede vašega stanja.

Išias je lahko izjemno neprijetna in boleča težava, ki jo s tehnikami manualne medicine v večini primerov uspešno zdravimo.

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem