[email protected] 080 12 03 BreastScan

Bolečine v hrbtenici povzročajo čustva?

To dognanje je leta 2017 s klinično študijo potrdil John E. Sarn, zdravnik specialist rehabilitacijske medicine in profesor iz Univerze v New Yorku, ZDA. Metode in načini zdravljenja bolečin v hrbtenici od tedaj pri svojem delu poleg anatomskih in fizioloških procesov upoštevajo tudi čustveni vidik. Prav pri obvladovanju čustev in njihovem vplivu na naše telo, lahko največ naredimo sami.

Tako imenovani tenzijsko mionevralni sindrom (TMS), ki je glavni vzrok za bolečine, ki izvirajo iz hrbtenice, je diagnoza za stanje, v katerem nam stres in druge oblike slabega počutja povzročajo telesno bolečino.

Gre dejansko za fantomske bolečine. Pojavijo se lahko kjerkoli v telesu, najbolj pogoste pa so v hrbtenici. Izvidi preiskav so brez posebnosti, znakov bolezni ni, nobena diagnoza ni potrjena, človek s tem stanjem pa še vedno trpi za močnimi bolečinami. Vzroki bolečin se namreč nahajajo v čustvenih stresorjih, ki so nastali zaradi službe, družine ali partnerskih odnosov.

Dokazano je, da lahko čustvena napetost sproži neznosne bolečine. Še do pred kratkim je bilo to za uradno medicino nesprejemljivo. Še bolj pa nesprejemljivo dejstvo, da ko čustveno stisko razvozlamo in razrešimo, bolečina čudežno izgine.

Najbolj pogost tenzijsko mionevralni sindrom (TNS) je v zgornjem in spodnjem delu hrbtenice, v predelu vratu in križa, pogosto tudi v ramenih, zadnjici, rokah in nogah. Zaradi napetosti mišic pride do slabše prekrvavitve, kar povzroča pomanjkanje kisika v prizadetem območju mehkih tkiv (mišic, kit in vezi). Ta pojav imenujemo aberacija, gre za zmanjšan pretok krvi, ki je v domeni avtonomnega živčnega sistema. Posledice so bolečine v mišicah, ki je lahko zelo močna in konstantna. Lahko nastopi nenadoma ali postopoma.

Potlačena negativna čustva so osnovni vzrok za razvoj tega sindroma. Najbolj pogosto se odraža v boleči hrbtenici, pojavi pa se lahko tudi v drugih delih telesa. Zdravnik Sarmo v svoji študiji zaključuje: »Bolečine v vratu, ramenih in v hrbtu niso vedno mehanični problemi, ki se zdravijo z mehaničnimi sredstvi. Povezane so lahko s čustvenimi občutki, z osebnostjo in usodo. Tradicionalna medicinska diagnoza se osredotoča le na stroj – telo, medtem ko se resnični problem nanaša na tisto, kar ta stroj poganja, na um.«

Kdo do ljudje, nagnjeni k pojavu sindroma TMS?
To so predvsem pridni, vestni, odgovorni, natančni, kompulzivni in pravični ljudje, pri tem pa je potrebno poudariti, da so to ljudje, ki se po navadi dolgo časa pretvarjajo, da so dobro. Ker TMS trajno vpliva na mišice zadnje strani vratu vzdolž celotne hrbtenice in zadnjice, težave nastopijo predvsem pri pokončni drži glave in trupa ter učinkovitem delovanju rok. Pride lahko tudi do sindroma karpalnega kanala oziroma utesnitve živca v zapestju.
Težave s hrbtenico lahko nastanejo izključno zaradi nenehnega boja s stresom in drugimi psihološkimi dejavniki. Krče v mišicah običajno sprožata tesnoba in potlačena jeza. Zaradi slabše prekrvavitve in pomanjkanja kisika v krvi lahko pride do (pre)zgodnjih obrabnih sprememb na hrbtenici.
Čeprav TMS povzročajo čustva, to preide v fizično motnjo, to pa lahko prepozna le strokovnjak, ki ob postavitvi diagnoze zmore povezati psihološke in fizikalne dimenzije stanja. Prav zaradi pomanjkanja tega znanja, ljudje s TMS pogosto ostanejo brez prave diagnoze in s tem tudi brez primernega, učinkovitega zdravljenja.

Kako si lahko pomagamo sami?
dr. Sarno predlaga zdravilne miselne vzorce, ki se vam bodo verjetno zdeli nenavadni, a delujejo! TMS je trik, ki ga izvaja vaš um. Nikar mu ne nasedajte! TMS je predstava, ustvarjena za to, da bi vas zmedla in ne bi opazili vaših čustev. Ne osredotočajte se izključno na bolečine. Vaši simptomi so lahko maska, ki skriva tisto, kar se dogaja znotraj vas, v vaši psihi. Razjezite se na svoj um. Pogovarjajte se z njim. Pošljite ga nekam. Kričite nanj! 😊

Predvsem pa se umirite, poslušajte svoje telo. Ne obremenjujte se z nepomembnimi rečmi, delajte tisto, kar vas veseli, sedite sproščeno, govorite umirjeno, zberite misli. Predvsem pa imejte radi sami sebe.

V kolikor si ne morete pomagati sami, obiščite zdravnika, ki ima širino in znanje za povezavo s čustvenim in fizičnim delom človeškega telesa. Pomagali smo že mnogim, morda lahko tudi vam!

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem